Den framgångsrika schweiziska rengöringstillverkaren lanserar en rengöringsrobot


03.09.2020


+++++ UPDATE +++++

Robomatic Marvin rengöringsrobot har varit framgångsrik på marknaden sedan slutet av april.

Robotics Special Page


Robotiken har nått den professionella lokalvården, även om automatiska lösningar fortfarande används i begränsad omfattning. Det kommer samarbetet mellan en spin-off till Tekniska högskolan i Zürich, ETH, och rengörings- och hygienspecialisten Wetrok att ändra på. Robottekniken inom städbranschen är redo att ta en ny riktning, och nu står de första robotarna i startgroparna.

De skruvar ihop våra bilar, klipper gräset och ger välkommet stöd i sjukvården. Robotar är minst sagt i ropet. För bara tio år sedan stod de fortfarande undanskuffade i fabrikernas mörkaste hörn. Idag ser man dem överallt. Robottekniken har gjort sitt intåg i såväl våra hem som på den professionella arenan – och inom lokalvården. Det är en bransch där effektivitet och kvalitet är hårdvaluta, men tid och utbildad personal en bristvara. Den absolut främsta faktorn för behovet av automatisering är de repetitiva arbetsuppgifterna: Beroende på lokalen kan idag flera personer som kör varsin maskin behövas för att ta hand om golvrengöringen. Därför har både städföretag och företagens interna lokalvård en önskan om att införa automatiska lösningar som underlättar arbetet. Men det är skillnad på olika robotar: Medan en industrirobot helt och hållet ersätter människan, ser en kollaborativ robot till andra behov.

Efterfrågan på kollaborativa robotar ökar
Enligt International Federation of Robotics (IFR) härrör 74 procent av den globala efterfrågan på industrirobotar från fem länder: Kina, Japan, USA, Korea och Tyskland. Det är ingen slump att tre av dessa ligger i Asien: Asiatiska företag är världsledande inom robotiken. Men även i Europa, där de säkerhetstekniska kraven är högre, ökar både intresset för robotar och företagens investeringar inom robotutveckling. Och det är särskilt de så kallade cobotarna, kollaborativa robotar som används för samarbetet mellan människa och maskin, som ökar i popularitet. Dessa robotar arbetar inom samma arbetsområde som arbetstagaren.

Varken robot eller rengöringsmaskin
Wetroks kärnkompetens ligger inom utvecklingen av kompletta rengöringslösningar, rengöringsmaskiner, rengöringsmedel och utbildning av fackpersonal – alltid med nytänkande i fokus. Men hur kom Wetrok på idén att utveckla en robot? ”Det började med att vi ville vidareutveckla vår bästsäljare, kombiskurmaskinen Discomatic Mambo, till världens mest kompakta och effektiva kombiskurmaskin”, förklarar Mark Meng, chef för Wetroks maskinavdelning. Konsumentstudier gav vid handen att kunderna har fem centrala behov när det kommer till en optimerad lösning för golvrengöring: Den ska vara effektiv, motverka personalbrist, prestera på topp varje dag, vara så kompakt som möjligt och ge städpersonalen maximalt stöd vid repetitiva arbetsuppgifter. ”Varken de maskiner eller helautonoma, personaloberoende system som finns tillgängliga på marknaden erbjuder rätt lösning för att uppfylla denna kravbild. Vi var tvungna att tänka nytt”, berättar Mark Meng.

Samarbete med spin-off till Tekniska högskolan i Zürich
Kunnandet inom maskinell golvrengöring och programmering av rengöringsmaskiner fanns redan, men man saknade en avgörande pusselbit: den robottekniska expertisen. Därför kontaktade Wetrok 2016 en av de internationellt mest välrenommerade aktörerna inom robotteknologi: Tekniska högskolan i Zürich, ETH.

ETH är känt för att samarbeta med industrin och hitta innovativa lösningar på komplicerade problem – lösningar som uppstår i mötet mellan teoretiskt kunnande och erfarenheterna inom industrin. Samarbetet inleddes och resulterade i en spin-off till ETH som fick namnet Sevensense. Efter otaliga brainstormings, programmeringsexperiment och testkörningar presenterade projektteamet 2018 prototypen av den kollaborativa roboten på Interclean, den internationella fackmässan för hygien och lokalvård. Marvin, som roboten kallas, är städbranschens nya älskling.

Vän i stället för fiende
Marvin är beviset på nytolkningen av begreppen robotik och kollaboration. Han är något helt nytt, men känns ändå bekant: Till det yttre är han intill förväxling lik en kombiskurmaskin. ”Många är lite rädda för robotar. Dels består rädslan i att ersättas av en maskin, och dels avskräcker utseendet hos många robotar. För att försiktigt vänja städpersonalen vid samarbetet med robotar bestämde vi oss för att låta Marvin se ut som en vanlig kombiskurmaskin”, förklarar Mark Meng motiveringen till Marvins utseende. Dessutom lades stor vikt vid de kompakta måtten – Marvin är både mindre och smidigare än motsvarande skurmaskiner. Det ger tydliga fördelar i smala korridorer och möblerade rum. ”Vi ville inte utveckla en skurrobot utan en högklassig rengöringsmaskin som även fungerar automatiserat. Skillnaden är stor och manifesteras självklart även i designen”, förtydligar Wetroks maskinchef. Utformningen skapar en 2-i-1-användning: Om personalen avaktiverar robotfunktionen kan Marvin användas som en konventionell kombiskurmaskin.

Personalen undervisar, Marvin lär sig
Även när det gäller funktionaliteten skiljer sig Marvin från sina robotkolleger. Teach & Repeat-tekniken gör roboten till en föregångare i hela branschen, inte minst i fråga om användarvänligheten: Alla kan använda Marvin. Mark Meng förklarar hur Teach & Repeat-konceptet fungerar: ”En lokalvårdare börjar med att ta med Marvin på en tur över golvytan, precis som med en konventionell kombiskurmaskin. Under tiden registrerar och sparar Marvins sensorer all information om städförloppet och om rummets utformning, och därefter kan roboten utföra alla moment autonomt med en knapptryckning.”

Kommer det då att finnas behov av lokalvårdare i framtiden? ”Definitivt”, säger Mark Meng och fortsätter: ”vår vision är att inte att ersätta vår städpersonal, bara att avlasta dem vid den monotona golvrengöringen. På så sätt uppgraderar vi medarbetarnas arbetsuppgifter och ger dem mer tid för mer komplexa uppgifter där det krävs mänsklig arbetskraft.” Här ingår till exempel rengöring av glasytor, specialrengöring eller en arbetsledares inspektionsrunda. När det finns mer tid över till manuell rengöring höjs renhets- och hygiennivån i hela byggnaden, något som är av yttersta vikt inte minst i dessa tider.

Avlastning under coronakrisen
I pandemitider kan stödet från en robotkollega förhindra överbelastning hos den övriga personalen: Samtidigt som Marvin sköter golvrengöringen kan lokalvårdarna ägna sig åt desinficering av ytor och inredning. Marvin erbjuder även en maskinell lösning för desinficering av golvytor som tidigare inte varit möjlig med manuella kombiskurmaskiner (personalen skulle trampa i den applicerade desinfektionslösningen) eller klassiska rengöringsrobotar (för klumpiga för de flesta utrymmen): Om man fäster en särskild desinfektionsenhet på robotens sugskrapa kan Marvin användas för ytdesinfektion. Det hela sker autonomt, effektivt och framför allt med högsta kvalitet varje dag.

Dags för provkörning på ETH
För ett par veckor sedan var det så dags för premiärturen på ETH Zürich. Marvin fick för första gången visa vad han går för i praktiken under ett rengöringsuppdrag hos kund, närmare bestämt receptionsområdet på institutionen för geovetenskap. Där rengör testmulan av Marvin det omkring 600 kvadratmeter stora klinkergolvet i flygande fläng.

Testkörningen övervakas av ett namnkunnigt städföretag, projektutvecklaren från Wetrok och Sevensense. En lokalvårdare börjar med att köra Marvin över golvet för lära roboten förloppet. Därefter rengör Marvin dagligen ytan på egen hand på under en halvtimme. Roboten viker av vid orörliga hinder som informationstavlor och plakatstativ och stannar framför rörliga hinder, t.ex. förbipasserande personer, vilket gör användningen både säker och okomplicerad.

Ur användarsynpunkt gör allt från Marvins intuitiva manöverdisplay till dess positiva effekt på personalen roboten till en riktig fullträff på arbetsplatsen. Marvin är även den första roboten som får personalen att bli nyfikna snarare än osäkra eller motsträviga. Ändå finns det ett par saker som måste förfinas, till exempel problematiken med transparenta rumsindelare. Marvin arbetar med ett optiskt system för att registrera rummet. I nuläget har detta dock som följd att roboten ser igenom glasväggar och uppfattar rummet på fel sätt. Men utvecklingsteamet är på god väg att lösa denna barnsjukdom. ”Säkerheten har och har alltid haft högsta prioritet vid robotutvecklingen. Vi väntar med att introducera Marvin på marknaden tills vi vet att den kan känna igen alla typer av föremål”, försäkrar Mark Meng. Ett som redan nu är säkert är att Wetrok i och med Marvin har förändrat inställningen till kollaborativa industrirobotar i grunden.


Marvin @ work:


Om Wetrok:
Wetrok AG utvecklar och distribuerar lösningar för professionell lokalvård. Företaget levererar rengöringsmedel, rengöringsmaskiner, förbrukningsmaterial och städutbildningar till mer än 100 000 kunder i över 40 länder. Produkterna och rengöringssystemen utvecklas på den egna forskningsavdelningen i Zürich-Kloten i Schweiz. Wetrok AG ingår i Diethelm Keller Group.


Om Sevensense:
Sevensense
grundades 2018 som en spin-off till Tekniska högskolan i Zürich och sysselsätter redan fler än 25 robotikexperter. Tillsammans har man utvecklat ett autonomt kit som förvandlar alla typer av manuella maskiner – från rengöringsmaskiner till gaffeltruckar – till autonoma servicerobotar. Kitet består av sensorer som gör att roboten kan köra kollisionsfritt i alla omgivningar med hjälp av artificiell intelligens.

Några frågor?

Begära specialist återkoppling